Med RÖS Muscaris har vi ramt noget

Når vi præsenter vores RÖS Muscaris til smagninger, siger mange helt umiddelbart og spontant når deres næser rammes af vinens duft fra glasset: ”Den kan jeg godt lide”.

Det er spændende for os som vinbønder, at vi har ramt en duft hvor folk beslutter sig for at kunne lide vores vin, allerede før de har haft fornøjelsen af at lade smag og duft udfolde sig i munden.

 

Paradokset RÖS muscaris er ikke sød
selvom den virker sød

Det er selvfølgelig fordi, vi har formået at udvikle og fremhæve den karakteristiske og helt fantastiske duft af den sødmefulde muskat. Vinen vi har skabt i 2012, er dog slet ikke udpræget sød, det kan vi tydeligt se, når vi måler den mængde af restsukker, dvs. sukker der ikke er omsat til alkohol under gæringen, der er i vores RÖS Muscaris.

Årsagen til den veludviklede smag vi får i vores muscarisdruer, skyldes i aller højeste grad vores lokale klima her på Røsnæs, hvor vores vingård ligger. Det forholdsvis kølige klima i sammenhæng med de relativt mange solskinstimer vi har her på Røsnæs, gør at modningen bliver meget lang og det giver fantastiske mængder af de smagsstoffer, der opbygger den elegante smag. Når der er så meget smag og duft, kan det godt forveksles med sødme, når smagen kommer frem og står så markant som den gør i RÖS Muscaris.

Vi har lært af lektien og udvider

I år har vi udvidet markerne med muscaris og plantet mere end 2.000 nye vinstokke. Det har vi gjort, fordi vi ser et meget stort potentiale i druen, ikke mindst på grund af den overvældende respons vi har fået på RÖS Muscaris 2012.

Den oprindelige plan var egentlig at bruge muscaris til mousserende vin, men efter kåringen ved vinshowet i år, har vi besluttet at vi vil bygge videre på succesen og arbejde koncentreret på at forædle RÖS Muscaris endnu mere og med den udvide med en sød dessertvin i vores faste sortiment.

Kommer der også bobler?

Smagen er kraftig nok til, at kunne bære bobler. Derfor har vi slet ikke opgivet den oprindelige plan med at arbejde videre med en mousserende vin skabt på muscarisdruen. Til syvende og sidst: det er simpelthen bare pragtfuldt med et glas bobler, som Madame Bollinger siger:

“I drink champagne when I'm happy and when I'm sad. Sometimes I drink it when I'm alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I'm not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it - unless I'm thirsty”