Af Jacob Klitgaard
I Danmark har der de sidste 2 år nærmest været ideelle forhold for at producere Dansk vin i en kvalitet som selv de mest ”seriøse” vinjournalister har svært ved at vende ryggen til…
Bevares,… Dansk vin bliver aldrig ekstreme alkohol bomber med simple alkoholmuskler.
Men Danmark er derimod ved at skabe sin egen identitet med subtile aroma-noter, en unik og særlig syreprofil som bl.a. tyske og østrigske vine er kendte for.
Årgang 2013 og 2014 har haft særlige gode betingelser i Danmark til at skabe det, som kan bidrage til en mere personlig vinstil hos den enkelte vinmager på fysiologisk modnet druer. Årgang 2014 har været helt unik, og mange vinbønder høstede da også op til 4 uger før normal høsttid. Det har skabt fyldige vine med masser af fuldmodne druer – de kølige sommernætter har dog stadig bidraget til at bibeholde den slanke og elegante vinstil.
Især i årgang 2014 har man kunnet smage hvilke producenter der har forstået at udnytte det unikke vinklima, og ikke mindst smage den kvalitet, der kan være i de vine der bliver produceret i de mest egnet mikroklimaer i Danmark.
I de forgående år har der næsten kun været fokus på at få modnet druerne hæderligt, så den færdige vin var drikkelig og acceptabel. Dette har ikke været tilfældet i 2014. Måske er 2014 det år, hvor vinproducenterne for alvor har skullet holde fokus på at skabe deres egen stil… altså begrænse sig.
Og med det menes, at man måske vil for meget – for det er ikke kun et spørgsmål om at skabe vindruer med masser af sukkerindhold – for de færdige vine skal også harmonere, være i balance, og ikke overgøres af banal alkohol, hvor stukturen i vinene falder sammen som var det et stillads under stormen Bodil.
Og heldigvis, er det min oplevelse at dette er lykkedes for de fleste vinmagere i DK.
For jeg har været heldig at være med til at vurdere vinene fra 2014 ved dette års vinskue arrangeret af FDV – foreningen af danske vinavlere, hvor mere end 220 vine fra hele landet blev vurderet af et 12 mands stort smagepanel fra den professionelle vinverden.
En vingaard, som havde formået at balancere mellem et særligt godt danske mikroklima ved Røsnæs, den unikke årgang og en professionel tilgang til vinproduktion, er Dyrehøj Vingaard ved Kalundborg. Jeg har haft fornøjelsen af at smage 3 af deres hvidvine efterfølgende;
(Og med det, mener jeg fornøjelse…)
Souvignier Gris 2014
Den første vin var baseret på en forholdsvis ny sort; Souvignier Gris som mange danske vinavlere omtaler i meget positivte vendinger og en sort som bliver mere og mere udbredt i DK;
Vinens navn: Souvignier Gris 2014. Elegant, blød, tør og let vin med en ”smør-næse” men samtidig med en rund og let fedme i munden som klæder vinen rigtig godt.
Helt sikkert en drue som i fremtiden vil bliver mere udbredt, især på grund af dens behagelige smagsprofil som helt sikkert falder i manges smag.
Solaris 2014
Næste vin var; Solaris 2014, baseret på ”Danmarks nationaldrue” af samme navn.
I årgang 2014 handler det om at beherske sig med hensyn til høsttidspunktet for sukkerindholdet i de høstmodne Solaris druer. For når Solaris får lov…, producere den max sukker i druer, og det skete i 2014.
Dyrehøj vingaards tørre Solaris 2014 holder da også hele 14 % alkohol…! – og så tænke man måske – nu tipper læsset – vine er overgjort – alkoholdomineret – og den fine og elegante Solaris frugt drukner i ”alkoholbadet” …. Men nej, det er lykkedes at producere en flot, balanceret og struktureret vin, hvor Solaris-aromaen spiller 1.ste violin – og hvor alkohol ligger som en svag men dyb og intens Bass i bagrunden – FLOT! –
Solaris Prestige 2014
3. vin var den søde vin; Solaris Prestige 2014. En meget intens og ”beerenauslese-agtig ” fyldig vin. Ingen tvivl om af Solaris druerne til denne vin har været af en særlig kvalitet – og jeg fornemmer også lidt ædel råddenskab, som får druerne til at gå syre-sukker amok – hvilket klær denne vin meget flot. …Mango, banan – overmodne pærer – men vigtigst; syren er intakt.
”Solaris på speed” fristes man til at sige…
Køb den i webshoppen
2014 årgangen bliver mindeværdig
– det har disse 3 vine bl.a. bevist
Der bliver allerede talt om århundredes årgang i Danmark. Men lad os nu se – den globale opvarmning viser bare hvad dansk produceret vin i fremtiden kan præstere – Ifølge prognoserne var 2014 en årgang som først burde kommer i 2030erne…..Man fristes til at sige; 2014 -det er jo ren science fiktion på flaske.