
Edelbrand -
Den Forbudne Frugt
i sin mest fristende form
For blot at fremstille en enkelt flaske RÖS edelbrand bruger vi 40 kg. førsteklasse håndplukkede elstar æbler. Her kan du følge vejen fra solmodent æble til en intens spirituel nydelse.
Nogen kalder det Apple Jack eller æble brandy, på fransk siger man calvados eller eau de vie de pomme på tysk kaldes det ædle destillat obstler eller edelbrand.
Æblebrændevin lagret på egefad, - kært barn har mange navne men i dette tilfælde ikke et på dansk, her på vingården kalder vi barnet edelbrand.
Klik her og bestil en flaske RÖS edelbrand
Det hele starter med æbler,
masser og atter masser af æbler
Edelbrand er æblets kvintessens og efter vores mening en af de bedste måder at nyde æbler på. Det er vigtigt at starte med den mest velegnede æblesort. De enkelte sorter har hver for sig deres styrker og nogle gange også svagheder i forhold til at danne udgangspunkt for en førsteklasses edelbrand.
Vi har efter mange eksperimenter fundet frem til elstar æblet. Elstar besidder lige præcis det smagsspektrum og de egenskaber som vi skal bruge for at skabe den perfekte danske edelbrand, med lige de delikate smagsnoter der gør den til en unik egnsspecifik edelbrand. Vi tager selv hånd om æbleplantagerne, så er vi sikre på at få skabt et æble med en god smag og tilpas syre.
Klimaet i Danmark er generelt verdens bedste til dyrkning af æbler, hvor vi på grund af de lavere nordiske temperaturer får en lang modningssæson der medfører en god
intens smag fyldt med fine nuancer. Specielt for Røsnæs har vi ekstraordinært mange solskinstimer i forhold til resten af landet, hvilket gør at vi får en ekstra flot og dyb smag men stadig med den unikke friske syre.
Solmodne æbler nænsomt håndplukkede
Hen på sensommeren i september måned når æblerne lige præcis har nået toppen i deres modning, går vi i gang med nænsomt at håndplukke de solmodne æbler der danner grundlaget for vores edelbrand. Vi bruger kun førsteklasses æbler i spisekvalitet.
Straks efter plukningen bliver de fragtet hjem til vingården. Vel ankommet bliver de med det samme skyllet i de store kar. Når alle urenheder er skyllet af, bliver æblerne snittet i fine stykker, hvorefter de presses i vores store bæltpresse.
At presse æbler der skal bruges i vore edelbrand produktion, er meget anderledes end at presse druerne der skal bruges i vores vinproduktion. Når vi presser druer til vin, trykkes druerne nænsomt med kun 2 bar. Æblerne til edelbrand presser vi med et tryk på 8 bar imellem bånd og tromler, altså med et fire gange så stort tryk.
Fra æblemost til æblevin
Når æblerne er presset til most, pumper vi mosten op i vores gæringstanke. For at mosten bliver ved at beholde sin klare og delikate farve, holder vi ilten over mosten væk ved hjælp af kulsyre. Uden kulsyren vil mosten lynhurtig ændre farve og smag på grund af luftens iltning, tænk blot på hvordan et æble forandrer sig, kort efter at du har taget den første bid af det. Når tankene er fyldte tilsætter vi gær, akkurat som ved vinproduktionen, nu går gæringen i gang. Efter cirka 3 - 4 uger ender vi med en æblevin med typisk 5 – 6 % alkohol.
Fra æblevin til 75% alkohol
Destillation er langtfra en ny opfindelse, det er en teknik, man har kendt til i mere end tusind år, men metoderne er selvfølgelig blevet raffineret undervejs. I dag findes der en lang række forskellige typer destillationsapparater. De fleste kender skotternes destillationsapparater til fremstilling af whisky. Her på vores vingård har vi investeret i et apparat, der er specialudviklet til destillation af frugtbrændevin fra værkstedet Müller Brennereianlagen i Oberkirsh Tiergarten. Den model vi destillerer på hedder ”Aromat”. Det ligger lidt i ordet, men vi vil gerne have så meget smag og aroma med over i alkoholen som muligt, derfor har vi valgt denne specielle model.
Det er klart, at kobberet ikke bare klarer destillationen af sig selv, der skal ganske meget håndelag og erfaring til. Det har Tom og Henry i fællesskab så sandelig også fået opbygget gennem de senere år, hvor de har fundet det rigtige tempo i destilleringen og de præcise grænser for hvornår i destillationsforløbet alkoholen er perfekt til edelbrand, blandt andet med stor inspiration og støtte fra nogle meget erfarne gamle brændere i Tyskland.
Processen forløber i tre faser og er som sådan egentlig simpel nok. Æblevinen varmes, alkoholen i vinen overgår til dampform ved 79 grader, før vandet der først fordamper ved 100 grader. Dernæst afkøles alkoholdampen i køletårnet, der nu fortættes og igen overgår til væskeform som alkohol på 96 - 65 %. Til sidst tappes alkoholen af brænderianlægget.
De tre faser i destillationen
- Forløbet, som indeholder fusel og derfor kasseres
- Hjertet, fra 96 % - 65 %
- Efterløb, resten af destillatet, dette gendestilleres og bruges til andet formål.
Det er langt fra alt fra destillationen der kan bruges til Edelbrand. Kun hjertet bruges til edelbrand.
Der er ikke farve i damp så det første produkt i spanden er en klar højpotent æblebrændevin. Farven kommer først når alkoholen har ligget og lagret på egefade i et stykke tid.
40 kg. førsteklasses æbler
bliver til en flaske RÖS edelbrand
40 kg. solmodne æbler presses til 20 liter most der sættes til at gære til vin med 5-6 % alkohol. De 20 liter æblevin kan vi destillere til 50 cl. edelbrand på 70 % der herefter lagres i halvandet år på egefade. Under lagringen fordamper der 1-2 % alkohol om måneden, denne kaldes for englenes del. Efter endt lagring tapper vi edelbranden, der nu har et alkoholindhold på ca. 41 % vol., på flaske og den er nu klar til salg.
Hvor længe skal edelbrand lagre
Nu er vi jo ikke i Frankrig eller Tyskland og har derfor heller ikke nogen regler, så vi kan lade brændevinen bestemme selv. Vi støtter os selvfølgelig til de traditioner, og erfaringer brænderne i det sydlige Europa har oparbejdet gennem generationer. Dertil kommer så det hårde arbejde, vi selv udfører for at skabe vore egne erfaringer – smagningen.
Edelbrand lagrer hos os på brugte fade. Fadet er vigtigt for det er i fadet den endelige smag dannes, og her der tilføjes blødhed, fedme og farve til edelbranden. Derudover sker der også en oxidering, og en reduktion der giver mere komplekse dufte og smagsaromaer.
RÖS edelbrand lagrer fra 18 måneder op til 3 år
Her på vingården fremstiller vi fire lagrede RÖS edelbrand. Tre varianter der har liggget på eg i henholdsvis 18, 26 og 36 måneder alle på elstaræbler. Derudover har vi en helt speciel aftapning fra et bourbonfad som er en helt anden stil. Dette fad bidrager med meget røg og den færdige fornemmelse i munden er da også røg og en diskret æble i baggrunden.
Hvornår drikker man edelbrand?
Svaret er simpelt, det bestemmer du heldigvis selv. Den kan bruges som en aperitif før middagen, som en digestive efter maden, til kaffen eller, synes jeg, allerbedst bare som et hyggeglas til meditation og fordybelse når som helst det passer dig.