Dyrehøj Vingaard har fået
Danske Rejsejournalisters Havfruepris 2022
PRIS TIL PIONER INDEN FOR DANSK VINTURISME
Dyrehøj Vingaard på Røsnæs har fået Danske Rejsejournalisters Havfruepris 2022 for sine nyskabende bidrag til dansk turisme.
For godt 20 år siden blev de første vinavlere i Danmark mødt med en blanding af hovedrysten og mild overbærenhed. I dag høster specielt danske hvidvine international anerkendelse. Vi har fået professionelt drevne vingårde. Og er nu også begyndt med egentlig vinturisme.
Det er netop pionerarbejdet inden for dansk vinturisme, der var begrundelsen, da Danske Rejsejournalister gav Havfrueprisen 2022 til Dyrehøj Vingaard på Røsnæs i Vestsjælland. Prisen blev overrakt af rejsejournalisternes formand Hanne Høiberg ved åbningen af rejsemessen Ferie for Alle i Herning den 25. februar. Havfrueprisen går hvert år til en person, et firma eller en organisation, der har bidraget med noget særligt til turismen inden for Danmarks grænser.
Dyrehøj Vingaard, landets største, økologisk drevne vingård, ejes af Tom Christensen, der altid har været landmand. Sammen med bl.a. sin søster Betina Newberry og en dygtig ønolog/vinmager – den seneste fra Italien – har han formået at vende klimaforandringerne til sin fordel og producerer nu internationalt prisbelønnede vine. Noget af en præstation i betragtning af at Danmark først fik EU-godkendelse som geografisk vinområde i 2001.
Når Danske Rejsejournalister har valgt at give årets Havfruepris til Dyrehøj Vingaard, hænger det i høj grad sammen med, at vingården står som pioner inden for dansk vinturisme med stribevis af oplevelser på og omkring vingården. Med rundvisninger i vinmarkerne og efterfølgende vinsmagning. Og med egen café, vinbar og galleri med skiftende kuns udstillinger i det snart 100 år gamle stuehus har Dyrehøj Vingard skabt netop den vingårdsstemning, danskerne ellers tager på vinrejse til f.eks. Frankrig og Italien for at opleve. Den danske vingård er tilmed åben året rundt.
Ikke nok med det. Via sit samarbejde med andre turistaktører på Røsnæs – f.eks. det nærliggende strandhotel, naturcampingpladsen, møllen og fyret – samt de mange frivillige aktører er Dyrehøj Vingaard et fantastisk eksempel på, hvordan lokale initiativer kan skabe en positiv udvikling i det, nogle kalder udkants-Danmark. Ifølge Hanne Høiberg er Røsnæs ikke alene betagende smukt, men et boblende dynamisk område, det kan betale sig at holde øje med.
Kontaktpersoner:
Hanne Høiberg, formand for Danske Rejsejournalister, tlf. 40400518
Betina Newberry, vinbonde, Dyrehøj Vingaard, tlf. 50823713.