Koldklimakollegaer og eksperter på besøg

I forbindelse med den store Vitinord konference der blev afholdt i Malmø og København, fik vi besøg af to busser fyldt med eksperter, vinbønder og fagfolk fra Nordamerika, Skandinavien og resten af Europa.

 

På selve konferencen holdt vores vinmager Zac et oplæg omkring det at være et nyt vinland, som skal finde sin egen vinstil, så de havde allerede stiftet bekendtskab med os. Hjemme på Røsnæs blev grupperne taget en tur ned til ”Smørhullet” hvor vinmarkerne næsten går i ét med fjorden og derefter i vineriet hvor vi kunne vise hele paletten frem af vinudstyr. Til slut samlede vi alle mand i salen, hvor de smagte RÖS Solaris og RÖS Solaris Reserve. Zac fortalte levende omkring vinificeringen af de to vine, og alle de muligheder vi har med Solaris, som jo nok er den ”danske drue”, vi alle kommer til at satse en del på i fremtiden. Men der var noget, der trængte sig på. De var ikke så interesserede i hvordan, vinen var lavet. Vineriet var jo også som de havde forventet, specielt da de fik at vide at der ikke er vin-servicefirmaer, som for eksempel en mobil flaskefylder på en lastbil der kører fra gård til gård.

 

- Nej, det der var diskussion om i krogene var vores ”canopy management” altså måden hvorpå vi vælger at styre vores bladvæg og der var åbenlys forbløffelse over bladudtyndingen.

 

Det med at tynde ud i bladene

Når vi taler om at fjerne blade i druezonen på et tidspunkt, hvor druerne har ærtestørrelse til farveændringen, er der flere grunde til at gøre det:

 

  • øget ventilation af druezonen
  • øget eksponering mod solen
  • reducering af sygdom, fx meldug og vinskimmel
  • øget effektivitet af sprøjtning
  • bedre smag og kvalitet i druerne
  • øget lys til næste års skud der ligger i planten

 

Nogle af gæsterne kom fra områder hvor vinteren er kold, og sommeren rigtig varm. I de områder skal man passe på solskoldning af druerne. Andre steder justerer man udbyttet ved tage bladene af før blomstringen. Dette er ikke noget der er relevant for os. De kunne ikke forstå, at vi argumenterede for øget ventilation, altså det at klaserne og løvvæggen er tør, indtil de fik at vide, at vi i et normalt år kan forvente:

 

  • at det regner hver 3. dag
  • at vi har dug!
  • at vi i øvrigt kun må puste lidt svovl ud over rækkerne, ikke noget med kobber!

 

Vi kunne lige så godt have fortalt dem at vi dyrkede druer på månen!

 

Det understreger, at den strategi vi har lagt fra starten af med: at lytte til udenlandske eksperter, der forstår vores lokale forhold, få eksperten til at flytte hertil, sammen skabe nogle erfaringer på Røsnæs og blive klogere sæson for sæson på den realitet som vi befinder os i – er den rigtige. Så håber vi, at vi i fremtiden kan få skabt videnskabeligt dokumenterede kendsgerninger, der underbygger vores egne erfaringer og antagelser.

Du kan se en lille film om løvarbejdet her