PIWI Award 2017

Dear participant,
congratulations to your success!
And thank you very much for entering your wines
to the International PIWI Wine Award 2017

 

For os er det vigtigt at de konkurrencer, vi sender vine til, tager udgangspunkt i at resultaterne skal ruste vinmagere og bønder til at forfine deres vinificeringen. I denne type af konkurrencer med blindsmagninger har hoveddommeren kalibreret smagerne, så de bedømmer ud fra de samme kriterier og dermed så fagligt udviklende som muligt for os vinproducenter.

PIWI Wine Award er en konkurrence der gør os bedre som vinproducenter. Derfor valgte vi at sende vores Johanitter til bedømmelse. Konkurrencen er for moderne sygdomsresistente sorter og finder sted i Tyskland

I år var der tilmeldt mere end 1094 vine til den internationale PIWI Wine Award, fra 25 forskellige lande. Vinene bliver bedømt på en 100 point skala. Konkurrencens formål er, at vimagere og vinbønder skal kunne bruge bedømmelsen som et instrument til kvalitetsstyring og yderligere produktudvikling. Derudover er det selvfølgelig også en benhård konkurrence med uddeling af priser og diplomer.

Der er dialog med overdommeren efter bedømmelsen,
dialogen gør os bedre

Når vi indsender vinen, skal vi oplyse en række forskellige detaljer omkring de processer der har ført os frem til den færdige vin. På den måde sikrer dommerkomiteen sig, at vinen bliver smagt og bedømt i det lys, den er skabt i. Det vil sige med det formål,  og de visioner som vinmageren har haft. Efterfølgende modtager vi en smageanalyse og en værdisættelse af denne analyse, det udmønter sig så i en karakter. Derudover er der efterfølgende mulighed for at tale med overdommeren og stille spørgsmål omkring, den karakter der er givet til de enkelte bedømmelsespunkter. Et eksempel kunne være, at panelet har smagt og bedømt vinens ”blomsterduft” til et 6-tal, men kun har vægtet det til en karakter på 5. Ved samtalen vil man så få forklaret, at dommerne ikke vil have så meget blomsterduft. Derudover vil man ofte få oplysninger om, hvad man i øvrigt skal gå efter i den type af vin – efter deres mening.

Vi sendte vores nye RÖS Solaris Reserve 2016 og den traditionelle RÖS Solaris 2016

Vinene vi valgte, at indsende var to af vores hvidvine skabt på solaris. Solaris druen er en krydsning mellem Merzling og Geisenheim skabt Norbert Becker 1975 i Freiburg. Druerne blev plukket i 2016 som var et særdeles godt år. Druerne er grønne, meget små og modner meget tidligt. Vinen er frugtig, duftende og harmonisk. RÖS Solaris Reserve 2016 er skabt ved at 20% er gæret på nye egefade, 20% på gamle fade og 60% i ståltank. For den traditionelle RÖS Solaris's vedkommende er den gæret i ståltank.

Vi bliver istand til at skabe endnu bedre vine

Når man opnår 83 og 85 point, som vi fik for vores  traditionelle Solaris 2016 og Solaris Reserve 2016, er det kun nogle finjusteringer, der skal til for at opnå en guldmedalje, som kræver minimum 90 point. Det er her konkurrencen bliver interessant for os ikke for medaljens skyld; men fordi det sætter os i stand til at skabe en endnu bedre vin. Det er nemlig det vi og resten af vinbranchen skal bruge konkurrencer og smagninger til!

Du kan læse dommernes bedømmelse af vores RÖS Solaris Reserve 2016 her 
Du kan læse dommernes bedømmelse af vores RÖS Solaris 2016 her


Martin Darting, overdommer siger om PIWI's mission: ” By applying the analytical and differentiated approach, the qualified PAR tasters consider different aspects of winemaking and climatic conditions as an integral part of assessment. This system makes sure that different stylistics and sensory characteristics become a replicable evaluation giving an explanation about success and room for improvement in the winemaking“.

 

Du kan købe vores præmierede RÖS Solaris i webshoppen